HJÄLP. MIG. GRETA.

Man borde inte behöva betala skatt innan man är arton

 

Om man vid sexton års ålder har ett arbete måste man betala skatt, trots att man inte är myndig. Visserligen finns det en blankett som man kan lämna in som säger att man inte tjänar tillräckligt mycket för att en del av lönen ska behöva gå till skatt. Å andra sidan behöver man de pengar man kan få i den åldern. Inte bara för till exempel kläder, skor och nöje och liknande, utan också för att spara så att man kan flytta hemifrån så snart som möjligt.

 

Dessutom går de allra flesta sextonåringarna, och sjuttonåringarna i skolan i den åldern och har ändå bara möjlighet att arbeta på kvällar och helger. Det är inte alls vanligt med heltidsanställda i den åldern.

 

Dock förlorar till exempel staten på att inte få in skatten från de unga arbetarna. De unga arbetarna fortsätter att ''utnyttja'' andras skatt när de exempelvis går till skolan eller behöver läkarvård. Men detta har vi gjort hela våra liv, så det blir inte så stor skillnad om arbetande under 18 betalar skatt eller inte. Det vore annorlunda om en vuxen person med heltidsanställning och ''normal'' inkomst skulle gå till läkaren utan att behöva betala, och så vidare. Därför skulle kanske vissa säga att det är bättre att få rösträtt när man är sexton istället. Själv tycker jag att det låter orimligt eftersom att vissa inte ens är mogna att rösta när de är 18. Hur ska man då kunna vara det när man är sexton? En del som inte riktigt vet vad partierna står för kanske bara röstar för röstningens skull, vilket är ett problem. Då vore det bättre om de bara röstade blankt. Detta gäller självklart inte alla då vissa har en god uppfattning om vad samtliga partier i riksdagen (och kanske några till) står för och vet vad de själva tycker redan i de tidiga tonåren.

 

Dessutom bestämmer regeringen också vad en del av pengarna som kommer in via skatten ska gå till. Då kan det kännas fel för den unga arbetaren att ''ge'' pengarna till en ledning som man själv inte valt (och kanske inte ens vill ska styra landet). Nu finns det säkert de som skulle säga att det är samma sak som att en myndig arbetande person inte vill betala skatt eftersom att det parti som han/hon röstar på inte styr landet. Men det är skillnad eftersom att den personen ändå har kunnat vara med och rösta och påverka hur Sverige ska styras på ett demokratiskt sätt.

 

Det handlar alltså inte bara om pengar. Inte bara om att behöva spara till att flytta hemifrån. En del har föräldrar som har det bra ställt och behöver inte tänka så mycket på pengar som tonåringar. Men för de är det röstaningen som är problemet. Att inte kunna påverka vart delar av skatten man betalar hamnar.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0