So sås

Nu förstår ni att jag är så rar att jag ska lägga upp svaren på de 5 första frågorna på kolonialism & imperialism i so XD Så ni som inte går i 9an i Pershagenskolan och har prov i historia behöver ju inte läsa det här 8D Eh ja och det var Linn som bad mig göra det här, så ni inte sitter och tror att jag är värsta no-lifern XD
Kan väl passa på att berätta att de där bilderna jag la upp som Elin skulle ha var från en lärares iPad, och ''kvinnan'' var en annan lärare :s wtf lixom :o Anyways, här är svaren XD
1. Kolonialism är när ett land försöker erövra ett land eller ett folkslag för att få tillgång till landets resurser.
2. * På grund av industrialiseringen behövde an få mer råvaror som man kunde använda i industrierna.
* Nationalismen hade blivit stor.
* Man kunde komma längre in i Afrika på grund av järnvägar o.s.v
* Eftersom Storbritannien blivit så stort vad gäller industrin så behövde de handelsbaser. Till exempel så hade de det i Kina. Det var bra att ha handelsflottor på öar.
3. Imperialism: Strävan att lägga andra länder under sig.
4. Indien, Kanada, Australien och Nya Zeeland ingick i det brittiska imperiet under 1800-talet.
5. I princip alla länder i Afrika som hade råvaror med värde blev kolonier till Belgien, Frankrike och Tyskland eftersom man ville ta vara på dessa råvaror.
Godnatt med er! Ska ladda inför orienteringen i Tveta i morgon med lite skönhetssömn~
Veronica

Kommentarer
Postat av: Rebecca - väntar bebis i november!

På 1850-talet hade man ekonomisk och militär styrka och man KUNDE rent tekniskt expandera sina imperier. Man behövde råvaror för att täcka industrialismens kostnader t.ex. tillgång till gummi som fanns i Afrika. Man behövde baser för handel. Europas länder hade blivit starkt nationalistiska, alla ville vara bäst och man tävlade med varandra i en kapplöpning om vem som hade mest makt.



Nationalismen var en ideologisk (tankesätt) orsak, också att kristna ville frälsa ursprungsbefolkningen genom att skicka missionärer, rasbiologi utvecklades där man såg sig, den vita mannen, som bättre än alla andra rent biologiskt och man såg det som sitt ansvar att hjälpa att uppfostra och civilisera "vildarna".

2011-10-12 @ 19:18:48
URL: http://rebeccatherese.blogg.se/
Postat av: linn c

jaaaaaa danke såg detta nu :D

2011-10-12 @ 22:50:37
URL: http://yolinn.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0